omArm Enschede
Debat

Film en debat bij Concordia: Sorry We Missed You

13 november Foto: persmateriaal 'Sorry We Missed You, Cinéart

Nul-urencontracten, schijnzelfstandigheid, wurgconstructies, franchises die eenmaal ingezet als een molensteen om de nek hangen. Arbeid wordt steeds flexibeler en dat leidt niet alleen tot grotere onzekerheid, maar ook tot regelrechte misstanden. De Britse regisseur Ken Loach maakte er een film over: “Sorry We Missed You”, die deze week bij Concordia in première gaat. Op dinsdag 19 november organiseren het filmhuis en Pakhuis Oost aansluitend op de voorstelling een debat. Want: hoe zit dat in Nederland?

Door Ernst Bergboer

Met Sorry we missed you doet Gouden Palm-winnaar Ken Loach wat hij deed met het veelgeprezen I Daniel Blake: hij vertelt het verhaal van een kleine man, die vastloopt in de mangel van het systeem. In dit geval dat van de familie Turner, een gezin dat moeilijk rond kan komen in het hedendaagse Engeland. Vader Ricky was bouwvakker maar verloor zijn werk tijdens de crisis. Om zijn gezin te kunnen onderhouden grijpt hij een schijnbaar grote kans aan en investeert hij in een bestelwagen om als zelfstandig pakketbezorger te kunnen werken. De financiële druk wordt echter niet minder en de werkdruk ook niet. Loach volgt hen in een bijna documentaire-achtige stijl en legt haarscherp bloot hoe hard en onrechtvaardig de samenleving kan zijn.

Debat

Na afloop van de film gaan Adrie Michels (directeur HR ROC van Twente), Bernard Hamburg (ZZP Nederland) en Annelies Futselaar (raadslid SP) met elkaar en het publiek in gesprek over de dilemma’s en de plekken waar het schuurt in onze regio en ons land. Michels doet dat vanuit zijn ervaring als werkgever, maar ook als ‘leverancier’ van vakmensen die straks aan de bak moeten in een arbeidsmarkt die steeds flexibeler en dus onzekerder wordt. Hamburg weet waar Nederlandse eenpitters vastlopen, soms zelfs worden misbruikt. Futselaar kijkt al jaren met een politieke bril naar deze ontwikkelingen en heeft een duidelijke visie over wat er anders kan en moet.

Sorry we missed you met debat
Dinsdag 19 november, 19:30 uur
Concordia, Oude Markt 15, Enschede
Reserveren op concordia.nl