omArm Enschede
Audio

Enschede is te streng voor haar armen, maar er waait een nieuwe wind

5 februari Foto: Ernst Bergboer

Enschede is te streng voor de armen. Dat zegt advocaat Petra Gerritsen in de talkshow 053 van de Enschedese omroep 1Twente. Zij had dagelijks te maken heeft met de consequenties van die strengheid. Haar cliënten steunen en kreunen onder de boetes en andere strafmaatregelen. Wethouder Arjan Kampman knikt: “Ik geloof niet in streng handhaven. Er gaat een andere wind waaien.”

Door Henk ten Harkel

De wethouder beloofde van de menselijke maat uit te gaan. Zei dat niet direct meer strafkorting wordt opgelegd als mensen in de bijstand wat extra geld toegeschoven krijgen. “We hebben besloten om pas op treden als er meer dan 500 euro in het spel is.” Kampman wil ook met de jongeren aan de slag. Er komt een voorstel naar de gemeenteraad om de schulden van die groep te saneren. “We gaan er in elk geval afspraken over maken, zodat als jongeren werk krijgen hun nieuwe werkgever niet meteen met die schuld te maken krijgt.”

Hij beloofde verandering, maar maakte wel meteen duidelijk dat er het volgens hem om een relatief kleine groep gaat die klem wordt gezet door de strenge regelgeving.

Cultuurverandering

Advocaat Petra Gerritsen die zo’n dertig jaar met de armoeproblematiek in Enschede bezig is, hoopt dat het zo gaat. Ze is nog sceptisch, omdat het niet alleen gaat om aanpassing van een aantal maatregelen. “Er moet een cultuurverandering komen. Je moet de burger centraal stellen, niet de regels.”

Gerrit Koops van het Diaconaal Platform heeft vertrouwen in deze wethouder, maar maakt wel duidelijk dat de Kampman nog een enorme klus wacht. “Die website van de gemeente is totaal niet toegankelijk. ’t Is een brij. Wat moeten mensen die nauwelijks kunnen lezen en schrijven, die psychisch in de knoop zitten en die digitaal niet vaardig zijn met zo’n website. Daar loopt het al mis.” Gerritsen doet er nog een schepje bovenop: “Er is veel te doen. Zeker in Enschede.” Later verklaart ze het laatste deel van haar opmerking. “Ik ken veel steden die het anders doen. Die uitgaan van de behoefte van de armen en waar de regeltjes helemaal aan het eind komen .”

"Daar gaat mijn hart ook sneller van kloppen"

Wethouder Kampman wil eigenlijk niet meer terugkijken. “Ik wil werken vanuit vertrouwen. Het is van niemand de bedoeling om mensen te benadelen of bewust onderuit te halen. Het geld moet natuurlijk wel naar de mensen gaan die het echt nodig hebben. En ja, ik hoor nu weer een individuele casus en ja daar gaat mijn hart ook sneller van kloppen.”

1Twente zendt het programma over de handhaving en armoede donderdagavond, 6 februari, na het nieuws van 18.00 uur uit.

Hieronder twee radio-interviews met de gasten:

1. Wethouder Arjan Kampman praat over zijn nieuwe beleid.

2. Advocaat Petra Gerritsen vertelt over haar ervaringen en de rol van de gemeente.