omArm Enschede

Arjan Kampman: “6,8 voor dienstverlening bijstand is stevig cijfer”

24 juni Foto: Ernst Bergboer

Enschedese wethouder Arjan Kampman was als middelbare scholier aardig tevreden met een 6,8. Dat is hij nog steeds, vertelde hij in 1Twente Vandaag. In elk geval als het gaat om het cijfer dat bijstandsgerechtigden geven voor de dienstverlening van Werk & Inkomen, de afdeling waarvoor bij verantwoordelijk is.

Door Ernst Bergboer

Vanaf de invoering van de Participatiewet doet de gemeente om het jaar een onderzoek onder de mensen die afhankelijk zijn van een uitkering op grond van die wet, een bijstandsuitkering. Gaven zij de gemeente in 2017 nog een 6,1, vorig jaar was dat een 6,8.

Elke dag kijken wat beter kan
Kampman schrijft die grotere waardering toe aan meer aandacht, zei hij in 1Twente Vandaag. “Dat betekent dat we mensen meer zien, dat we goed luisteren, ons lerend opstellen en elke dag kijken wat we nog beter kunnen doen.” Volgens de wethouder werken de medewerkers op de afdeling Werk & Inkomen daar elke dag keihard aan. “Daar hebben we nu een mooie respons op gekregen.”

“Eerder volksvermaak dan goede journalistiek”
Kampman heeft het nodige over zich geen gehad, de afgelopen maanden. Morgenavond zendt BNN/VARA een aflevering van ‘Opstandelingen’ uit, met een schrijnend Enschedees bijstandsverhaal. “Eerder volksvermaak dan goede journalistiek”, kwalificeert Kampman de aanpak en insteek van het programma. “Ik weet waar we mee bezig zijn en we gaan gewoon rustig verder op die koers.”

Spiegel
Het rapportcijfers dat bijstandsgerechtigden hem gaven voor zijn beleid is “stevig”, in de woorden van de wethouder. “In de wereld van bijstand en vragen naar de kwaliteit van dienstverlening is dat echt een heel behoorlijk cijfer.” Wat Kampman betreft mag de vlag uit en komt er taart op tafel als de gemeente bij het volgende onderzoek een zeven scoort. “De Raad heeft destijds drie van dit soort onderzoeken gewild, waar er geen wettelijke verplichting is om dat te doen. Dit was de derde, maar we gaan er mee door. Het is goed om jezelf een spiegel voor te houden.”