omArm Enschede
Video

053: Bijstand, (veel) meer maatwerk

6 februari Foto: Laura Ratering

“Meer maatwerk. Maar er is echt nog wel heel wat te doen hoor, zeker in Enschede. Zeker in Enschede.” Dat antwoordde Petra Gerritsen, gewezen bijstandsadvocaat in onze stad, op de vraag wat haar advies aan wethouder Arjan Kampman zou zijn

Door Ernst Bergboer

Gerritsen en Kampman waren, met Gerrit Koops, vrijwilliger bij het Diaconaal Platform Enschede, te gast in 053. Zij spraken met elkaar over de effecten van streng bijstandsbeleid, de logica van handhaving en de vraag waar het naartoe zou moeten. Kampman is daar helder over: het moet soepeler. Datzelfde geluid klonk al eerder in de gemeenteraad en in de vorige aflevering van 053 over dit onderwerp, twee weken geleden. “En daar mag u mij aan houden.”

“We gaan het anders doen”

Koops en Gerritsen kennen als geen ander de schaduwzijde van die strenge handhaving op bijstand. Beiden hebben in de loop der jaren honderden verhalen gehoord van mensen die in problemen kwamen, niet zelden forse problemen, en hen de helpende hand gereikt. Ook zij kwamen daarbij mensen tegen die moedwillig een loopje met regels namen, maar dat zijn enkelen, zo is hun ervaring. Kampman sluit zijn ogen daar niet voor, maar wil ook niet teveel terugkijken. “We gaan het anders doen,” is de kern van zijn boodschap.

Anders zit ‘m dan in zaken als versoepeling van de straffen die staan op overtreding van de regels, maar ook verbetering van informatievoorziening en de website en laagdrempelige plekken in de stad waar mensen met vragen of problemen terecht kunnen. Gerritsen signaleert hoopvolle geluiden, maar is ook kritisch. “Je bent er niet met een betere website en soepeler regels.” Ze sprak over een enorme kloof die is ontstaan tussen overheid en burger. “Mensen krijgen een dikke brief waar globaal instaat wat ze wel en niet mogen, als de bijstand ingaat, maar je kunt jaren bijstand zonder ooit iemand te spreken. Als je dan geen goed sociaal vangnet hebt, is er niemand die in de gaten heeft dat er iets mis gaat. Ik kom vorderingen tegen van meer dan een ton, die zag ik tien jaar geleden niet. Als je mensen een paar keer per jaar spreekt en ziet, ben je dat voor. Persoonlijk contact, dat is het allerbelangrijkste.”

Verlies voor de stad

Gerritsen zag zich genoodzaakt haar advocatenkantoor, dat helemaal was toegespitst op zaken als bijstand en Wmo, te sluiten. In dit interview na afloop van de opname vertelde ze daar meer over. “Een enorm verlies voor de stad,” gaf Kampman haar in de uitzending nog mee. “Dat heb ik je al gezegd, maar ik zeg het hier nog een keer. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar ik vind dat oprecht heel erg.”

Kijk hieronder de hele aflevering van 053. Volgende week dinsdag gaan we het in de talkshow opnieuw hebben over knelpunten in de sociale huur en woningbouw, gast is in elk geval verantwoordelijk wethouder Jeroen Diepemaat. Wil je de opname bijwonen? Meld je dan om 16 uur in onze studio in het Balengebouw. De aflevering wordt uitgezonden - zoals altijd - op donderdagavond en staat dan ook online.